Tips simpan udang isi tak lembik dan lembut
"Tips simpan udang isi tak lembik dan lembut". Dulu-dulu Bos Cina saya bagi petua. Kalau nak simpan udang tahan lama & fresh isinya, taburkan gula sebelum simpan dlm peti ais. Saya ikut petua nie dr dulu. Mmg betul isi udang tak lembik2 & lembut. Korang kalau nak cuba, boleh cuba." Kredit: FB: Zai Norizah Petua masakan macam-macam orang kongsikan. Hari ini saya kongsikan penjelasan saintifik ringkas disebalik petua-petua macam ini. Untuk ilmu kita semua. Pengawetan makanan adalah proses untuk menjadikan makanan tahan lebih lama (kualiti, rasa dan zat nutrisi). Proses ini bertujuan untuk mencegah pertumbuhan bakteria, yis atau mikroorganisma lain. Namun terdapat beberapa proses pengawetan menggunakan mikroorganisma seperti dalam pembuatan cheese, yogurt, tempe dan lain-lain. Pengawetan makanan juga melibatkan proses menghalang aktiviti pengoksidaan (proses tindakbalas asid lemak politaktepu dengan oksigen) yang menurunkan kualiti visual konsumer. Sebagai contoh,...
Bukan di medan dunia,Melayu tewas di tanah sendiri.
Bertapa hinanya maruah oranh melayu.
Bukan pehinaan tapi satu kenyataan.
Punca segalanya ada adalah tak berilmu,maka tak
mampu berfikiran positive,tak mampu nak bersepadu demi ummah.
Ada Tanjung kasi Keling,
Ada Bukit kasi Cina.
Sekarang ada Tahah kat Tanjung Pagar KTM kasi Singa.
Sedangkan manusia dari zaman Adam bertumpah darah kerana Tanah.
Islam pun mewajibkan kita menjaga hak dan maruah kita.
Binatang yg dinamakan Gajah pun jaga kawasan dan hak mereka.
Lebah yg kecil pun akan bertindak jika mereka tergugat.
Dayus,kerajaan melayu dan Melayu gagal mempertahankan tanah air bukan demi kita tapi demi anak cucu kita.Kalau Melayu dah sempit sekarang
di Tanah Air sendiri,apakah pula nasib generasi kita.